31/1 2010

Var tar tiden vägen

Det var väldigt nu var även januari månad till ända. Och vist börjar man känna igen sig på vädret från den tiden när livet lekte på Ruders herrgård utanför Tibro.
Inte är det något nytt för de flesta av oss att det vid denna tid skall vara snö och kallt. Men vad skönt det blev sedan när våren kom och mor Birgitta startade vårstädningen med att hänga ut mattorna på trappen.

Bilde från senare delen av 1950-talet

Nu har även det inslaget i våra liv som kallas för "Valrörelse" startat. Det är underligt men jag tycker inte längre att detta ger mig något att sitta en hel kväll och lyssna på ett antal människor som diskuterar. Alla vet vi att hälften av det dessa partiledare säjer gör de för att vi skall tro att de genomför det. Den andra halvan av det de ofta säger har de ofta redan genomfört, men det skall låta som de skall genomföra även detta.

Jag kan möjligen tänka mig och lyssnar på den därför att det är skrattretande och höra hur samtliga, ingen nämnd och ingen glömd, är självgoda och det därför ofta bara är att jaga röster för att få det välavlönade arbetet. Troligen skulle jag göra det samma men ännu mer fokusera mig på att få behålla jobbet för lönens skull.

Självgoda människor som bara framhäver sig själva och kan gå över lik för att visa vad rediga de är har jag svårt för och under sista året har jag vid flera tillfällen träffat på denna sort, tyvärr.Nu till något roligare, viste Du att i USA finns det i delstaten Kalifornien är det förbjudet att sätta ut en musfälla utan att ha jaktlicens. 

Om detta är roligt eller inte det vet jag inte men det visar vad politiker kan hitta på om de får hållas.


24/1 2010

Tänk vad vackert det är

Helgens utfärder har åtminstone den vi var ute på under lördagen gjort mig mållös, ett så vackert landskap vi har även på vintern.
Hustru och undertecknad tog sig till den stora hamnstaden Lidköping (stor = efter Skaraborgs mått mätt).
Lite folk och knallar på torget men det finns många små trevliga butiker i den staden så att frysa på torget var inget för oss, det blev en runda i de små affärerna utmed en av gågatorna. Fantastiskt förresten vad Lidköping har det bra, när det står markerat att det är en gågata rättar sig folk därefter. Det är långt ifrån alltid så i vår egen stad.Efter affärsrundan i Lidköping beslutades i god demokratisk anda (det var hustruns anda) att vi skulle åka över den lilla brunnsorten Lundsbrunn till Kinnekullegården för att där äta av deras helgbuffé, vilket vi av erfarenhet är något utöver det vanliga.

    

Lundsbrunn beskrev jag med en bild för några dagar sedan och den bild ni ser här ovan är tagen mor den plats den andra var tagen från. Vad saker och ting förändras. I detta fall undrar jag dock om det inte är till det bättre. Här har Värsåsvillan när de byggde husen på stationsplan verkligen lyckats. Ett boende som i dag förvaltas av GöteneBostäder på ett vad jag kan se utanpå bra sätt.

Efter ett kort stopp för en titt på en lägenhet som erbjudits oss fortsatte färden förbi vattenkuranstallten mot Skälvum. Korsvägen i Skälvum bjöd på nästa överraskning, där hade någon byggt en krubba i naturlig storlek ett helt fantastiskt mästerverk. Dock är väl frågan om den inte skall monteras ner nu för att åter uppsättas nästa jul.På väg upp till Kinnekullegården var det en sagolik utsikt över den byggd som både jag och hustrun tycker så mycket om. Rimfrosten hade gjort att man trodde sig förflyttad till Jenny Nyströms sagovärd.

Väl framme var det nödvändigt med en riktig måltid, vi hade båda suttit i bilen och retat oss på de självgoda svenska journalisterna som i kommentar efter att kommentera ondgjorde sig över att människorna på Haiti inte fick någon riktig vård. Människorna låg vist ute under var himmel. Men snälla Ni till och med jag förstår att har ett land totalt jämnats med marken tar der en tid innan det åter fungerar.Maten på Kinnekullegården gjorde oss på ett bättre humör och att sedan hemfärden blev av den lugna stilen var nog lugnast så mätta och belåtna vi blev. Rekommenderas på det varmaste gör jag till den som en helg vill ha lite extra, åk upp på Kinnekulle och njut av utsikt och ät god mat.


21/1 2010

Vardagen är sig lik

Varför göra något enkelt när man kan krångla till det. Min föregångare som chef på Garnisonsmuseet hade detta som en stående replik när folk i krånglade till allt.

Och tänk i dag förstod jag vad han menade, eller också gjorde jag det inte. Jag förstod även i dag vad viktigt det är att ha historien klart för sig.

För det första skulle vi i dag på museet byta ut våra datorer, vi frikopplade oss från Försvarets datanät. Och tänk jag trodde inte mina öron när jag fick 3 x 3 papper framför mig och där totalt åtta rader skulle fyllas i men varje bunten bestod av tre papper. Tala sedan om att datorerna skulle spara papper och därmed träd och vara bra för miljön. Samtidigt med detta kan man undra varför försvaret har haft stora svarta hål i sin ekonomi.I övrigt funderar jag på varför vi svenskar är så snabba med att tala om vad dåligt det fungerar i andra länder. Ta nu detta med Haiti som jag också tycker är hemskt, det är förskräckligt med alla dessa människor som lider och där nästan alla har någon som avlidit.
Dock är det så att det går bara att sitta på andra sidan jordklotet i ett samhälle som inte varit drabbat på samma sätt och där kritisera andra. Vad skall man göra när allt har rasat samman, det finnas inget sjukhus att ta in skadade i. De skadade vill hellre vara ute än inne i en byggnad som vid nästa efterskalv kan rasa. Jag tycker vi får försöka komma ner på jorden och inte vara så naiva att vi tror oss klara en sådan katastrof bättre i detta land. Jag hoppas vi slipper en jordbävning p styrkan 7, men skulle det inträffa är jag ganska säker på att vi skulle klara oss sämre än de människor som drabbats hårt på Haiti.

Det är nästan äckligt att höra hur självgoda vi svenskar är.


17/1 2010

Snön den smälter och talgoxen sjunger

Om man är riktigt uppmärksam kan man märka att snötäcket börjar bli något mindre, tyvärr. Jag hoppas att det får finnas kvar över barnens vintelov. Då skall det också i hela landet vara ca -3 %.

Tänk vilken tur det är att Svensk Tv har några rättigheter kvar vad det gäller sportsändningar. Detta är andra helgen som båda lördag och söndagen ägnar sig åt att sända sport.

Den endsa sport som jag ägnar mig åt är att snabbt som bara gå blä förbi sportsidorna i tidningen. Jag har inget emot att man visar sport på TV apparaten men jag tycker frörstås att det då vore bättre att man följde TV4 s exempel och gjorde en riktig sportkanal på SVT.

Éftersom hustru har arbetat hela helgen har det blivit att vara hemma hos hunden, i veckan som kommer blir det att åka till Stockholm en av dagarna. I övrigt skall vi nu försöka att komma igång med ombyggnadsarbetet på museet ordentligt. Det blir inte riktigt så stort som jag tänkt mig vår verksamhet skall granskas i höst och kanske först efter den granskningen får vi reda på om vi överlever som museum. Vill det si9g rikmtigt illa är det bara Centrala Soldatregistret som finns kvar efter nästa årsskifte.

Den som lever frår se.Här någon bild ur det gamla fotoalbumet det är bilden från stu8gan i Lundsbrunn där jag har mina starkaste barndomsminnen kvar från.


13/1 2010

Nu är den slut

Då var denna jul absolut slut för nu har vi firat knut. Och jag tycker det är ganska fantastiskt att följa inslagen i nyhets och pratprogrammen på Tv och radio.
Under ett långt inslag i Sveriges TV gjorde man i dag på morgonen och i eftermiddag klart för människorna i våra största städer att man inte får slänga ut granen på gatan. Vad man hels av allt skall göra är att man skall klippa granen och lägga den i en sopsäck för transport till en återvinningsstation.

Hur långt har det gått med vårt samhäller när inte vi människor förstår att slänga granen som grön och fin har prytt vårt hem inte får ske på gatorna. Det är ungefär samma som att det nästan varje år vid denna tidpunkt kommer snö. Jag är troligen för gammal för att förstå vitsen med att undervisa människorna hur de skall göra när snön kommer och granen skall slängas ut.

En annan sak som jag i kväll hörde på sportsändningen är att man börjar få panik därför att Kalmar FF kan inte spela sin första hemmamatch i mars om inte snön snart börjar smälta.

Jag är så gammal att när jag höll på med den ädla sporten att springa runt efter en boll då fick man börja spela när vädret detta tillät. Om det inte gick så fick man låta bli.
Kom inte och försök att slå i mig att detta land som heter Sverige är utfattigt, nu tänker man att skotta av planerna och värma upp dessa för att kunna spela fotboll från mitten av mars då är det ingen som talar om energiförbrukningen eller vad det kostar.

Har vi så gott om pengar ta dessa och ge till de behövande i vårt eget land eller i dessa dagar sänd dem till Haiti.


10/1 2010

Nu är det som vanligt igen

Då var helgerna till ända, nu blir det som vanligt igen och det känns tycker jag riktigt bra. För många har det hela tiden varit som vanligt jag tänker närmast på en sådan yrkesgrupp som jordbrukarna. Såg >Ni Bonde söker fru, ett som jag tycker mycket lyckat program även om det inte bland bönderna som TV4 följde blev så många som lyckades med sitt uppsåt att träffa en parter, blev det underhållning för oss som tittade på. Och det kanske var det som var meningen.För övrigt verkar det på vissa journalister som en ny istid har kommit, och ändå behöver man inte gå längre tillbaka än till mitten av 1960-talet eller så sent som 1987 för att träffa på en liknande vinter. Den vi hade i mitten av 60-talet kommer jag ihåg som värre än denna men man klarade sig då som vi kommer att göra nu.

 

Troligen har det moderna samhället vissa problem med de gamla väderlekstyperna. Att strömmen går några dagar var inget konstigt i mitten av 1900-talet. Det var bara att leva efter det och inte göra något väsen. Man fick lära sig att inte öppna kylskåp och frys. Var det kallt som i dessa dagar var det till att placera varorna från dessa båda förvaringsställena.

Det var den 31 januari 1208 för 801 år sedan i samma kalla väderlek som slaget vid Lena utkämpades på fälten nedanför minnesstenen.

Det är just detta att vi behöver lära av det gamla för att gå framåt, men i dag verkar det som vissa kretsar bara tror att man kan gå framåt utan att se tillbacka och detta tror jag är den stora faran för hela mänskligheten, särskilt för oss i den som vi tror utvecklade värden.


6/1 2010

Kylan fortsätter

Har på nyheterna de sista dagarna hört mängder med inlägg med anledningen av kylan. Nu letar man efter rekord av olika slag så det står härliga till. Och vad snö det har kommit på de flesta av journalisterna tycker man märka en viss rädsla för att det nu blivit kallt och kommit snö samtidigt.
Troligen är det i Stockholm och våra andra tio största städer som det har snöat och det var något nytt att det också blev kallt. Ingen har ens tänkt på hur de första vintrarna på 1940-talet var. Med sämre bostäder och kriget runt vårt lands gränser klarade människorna det galant. Det kommer vi att göra nu också om vi inte lyssnar på olyckskorparna som finns i massmedia världen.
Strunta i kylan och skriv i stället om de dåliga kommunerna och fastighetsägarna som antagligen ser det billigare för egen del att människor kanar omkull än att sända ut personal som sandar och skottar.
För närvarande har vi en i familjen som sitter med armen i gips pågrund av dåligt sandat och skottat vid Övermans spelbutik i Skövde, vi hoppas verkligen att det är den enda som råkar ut för detta slarv från denna fastighetsägare.Glädjen stod dock högt i skyn när vi i dag fick fira vårt första barnbarns födelsedag, på de efterföljande bilderna kan Ni se den lilles förtjusning.

 

   
 
 

 

 

 


4/1 2010

Nu är vardagen här igen

För många är det nu åter dags med nya tag på det gamla arbetet, för andra kan det vara något nytt som börjar. Vad det än är så har nu årets största helg strax gått till ända. I år var jul och nyåret vitt vilket vi alla väntat på sedan 2001 då i stort sett hela landet hade en vit jul.Problemen ligger nu i att de som försöker forsla bort snön från gator, vägar och torg av någon outgrundlig anledning inte vågar sätta ner plogbladet ordentligt. Här i Skövde har man helt missat vissa gator och många av dem man försökt ta bort snön från där har man helt missat att sätta ner bladet på traktorn, där har vi bilister istället fått köra åt det som kommit ner, det är klart  billigare på det viset för Skövde.Nu framåt några veckor till är det allt det vackra julpyntet som påminner om den helg som varit. Det är alla vackra blommor som i fönstren påminner om att en nya varm årstid är på gång.

Viste du att i USA finns följande lag:
Ingen kvinna får uppenbara sig i baddräkt på någon motorväg i Kentucky såvida hon inte eskorteras av minst två polismän eller är beväpnad med en träklubba.


2/1 2010

God fortsättning på det nya året
Så har vi då kommit in på det nya året. Det började inte som det förra då hela familjen gick i väntans tider. Dottern skulle få barn och man skulle börja känna sig gammal, det blev morfar av en.

 En stålt mormor

Det kom också en liten parvel till världen en liten som senare under året döptes till Neron. En liten som nu ett år senare verkligen har tagit fart och växer varje gång man ser honom och nu är det näs som helst klart att han skall ge sig ut och gå. Lugnast är när de inte gör detta men det är ju ett måste varför man får förvänta sig att det snart händer.Nyårsaftonen avlöpte i lugnets tecken och det var skönt när man kan läsa allt elände som för övrigt hänt i samhället. Vad jag är förundrad över är hur man kan tycka att det varit en lugn nyårshelg när fyllesällerna varit fulla och ett antal personer har fått söka upp sjukhus för skador de fått i handgemäng med andra.Nyårsdagen var en fantastisk dag. Bortbjudna som vi var till Mölltorp fick vi se något som det var många år sedan någon av oss i familjen såg. Vid morbro Lars fågelbord uppenbarade sig vintern och julens mest avporträtterade fågel, domherren. För en stadsbo är det en fantastisk upplevelse att se denna underbara fågel sitta och plocka i sig av solrosfrön.Nu hoppas vi att det nya året för med sig många positiva upplevelser och att så många som möjligt av de väpnade konflikter som pågår kan lösas på fredlig väg.

      


RSS 2.0